تیم حقوقی ما

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

مطالبه نفقه در خمین

وکیل نفقه در خمین

حق زن در مطالبه نفقه

بر اساس قانون مدنی ، پرداخت نفقه به زن یکی از مهم ترین تکالیف مرد است . البته ، در صورتی که زن از همسر خود تمکین نکند ، مرد الزامی به پرداخت نفقه به وی نخواهد داشت . لذا در صورتی که مرد با وجود تمکین از سوی زن ، نفقه وی را نپردازد ، زن می تواند از دو روش برای مطالبه نفقه خود اقدام نماید . علاوه بر اینکه زن می تواند دادخواست مطالبه نفقه تقدیم دادگاه خانواده کند ، طرح شکایت کیفری به جرم ترک انفاق نیز میسر است . به این منظور در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که مطالبه نفقه زوجه چگونه است . بنابراین ، به بررسی نفقه زوجه ، شرط پرداخت نفقه و مطالبه نفقه زوجه خواهیم پرداخت .

دو شرط زیر برای وجوب نفقه ضروری است:

۱-دایمی بودن عقد که قانون مدنی در ماده ۱۱۰۶ تصریح دارد: در عقد دایم نفقه زوجه به عهده شوهر است.

۲-تمکین کامل زوجه : در صورتی که زنی  به همسر خود تمکین نکند، عنوان ناشزه بر وی تعلق می گیرد و در نتیجه پرداخت نفقه از عهده شوهر وی ساقط می شود.

 

کوتاه ترین مسیر مطالبه نفقه؛ تیم وکلای دادِستانان آبادگر شهر

 

بر طبق ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی اگر زن بتواند ثابت کند زندگی مشترک او با شوهر ضرر مالی، شرافتی یا بدنی به همراه دارد، دادگاه او را محکوم به تمکین نخواهد کرد که در این صورت تمکین نکردن باعث از بین رفتن نفقه نمی گردد.

نفقه زن دائم مقدم بر نفقه فرزندان است، مثلاً هرگاه کسی زن دائم (عقد دائم) و پدر و مادری دارد که مستحق نفقه میباشند در این صورت باید همسر دائمی خود را ابتدا نفقه اش را پرداخت نماید و سپس اگر توانایی داشت به پدر و مادرش پرداخت نماید.

میزان و مبلغ نفقه زن 

میزان نفقه در قانون مشخص نشده است  ولی ملاک تعیین حقوق زوجه نیازهای زوجه و شان اوست که در شرایط زمانی و مکانی مختلف، میزان نفقه متغیر خواهد بود. زن برای مطالبه نفقه به دادگاه مراجعه می کند در این موارد محاکم خانواده برای تعیین مقدار نفقه زن، از کارشناس استفاده می کنند و کارشناس با تماس با زوجین و تحقیق در خصوص شرایط آن ها میزان حقوق زوجه را تعیین می کنند و پس از ابلاغ نظر کارشناس طرفی که اعتراض دارد ظرف مدت ۷ روز نسبت به آن با ذکر دلایل اعتراض می کند و دادگاه برای بررسی مجدد میزان نفقه، از هیات سه نفر کارشناسان حقوق زوجه استفاده می کند

 

انجام تکلیف پرداخت نفقه به زن در دید قانونگذار به اندازه ای مهم است که برای مطالبه نفقه زوجه دو راهکار پیش بینی شده است . نخست اینکه زن می تواند به دادگاه خانواده دادخواست مطالبه نفقه داده و نفقه خود را از مرد مطالبه نماید که بر اساس حکم دادگاه مرد موطف می شود مبلغ نفقه زن را به وی بپردازد . دوم آنکه می تواند به دادگاه کیفری بابت جرم ترک انفاق شکایت تقدیم نماید که در این صورت علاوه بر حکم به پرداختن نفقه به زن ، ممکن است مرد زندانی شود . علاوه بر این ، عدم پرداخت نفقه ظرف مهلت مشخصی ، ممکن است سبب ایجاد حق طلاق برای زن شود

تفاوت نفقه زن با نفقه فرزند :

نکته بسیار مهم در خصوص نفقه زن این است که زوجه می تواند نفقه معوقه( گذشته) خود را از مرد (زوج) مطالبه کند یعنی اگر شخص 3 سال است که نفقه همسر خود را پرداخت نکرده، زن می تواند نفقه گذشته خود را مطالبه کند در صورتی که این کار در مورد نفقه فرزندان قابل اجرا نیست.

 

نحوه دریافت نفقه زن

زن (زوجه) از 2 طریق حقوقی و کیفری می تواند نفقه خود را مطالبه نماید:

اقامه دعوی حقوقی در مراجع قضایی:

زوجه می تواند با تنظیم دادخواست با موضوعیت مطالبه نفقه با ذکر تاریخ (از چه تاریخی زوج نفقه پرداخت نکرده) و با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا شورای حل اختلاف (شورای حل اختلاف در صورتیکه مقدار نفقه زیر بیست میلیون تومان باشد) و اقدام به ثبت دادخواست نفقه می نماید و پس از ثبت دادخواست و شکایت نفقه، جلسه ای با حضور طرفین تشکیل شده و موضوع به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می شود. بعد از ارائه نظر کارشناس مرجع قضایی طبق نظر کارشناس رأی به محکومیت زوج مبنی بر پرداخت نفقه می دهد.

 

طرح دعوی کیفری نفقه:

 ترک انفاق (ندادن نفقه) به افراد واجب النفقه ( زوجه، فرزندان و) به موجب قانون مجازات جرم است و برای آن جرم انگاری شده است و دارای مجازات حبس می باشد و زوجه می تواند با مراجعه به دادسرای محل زندگی مشترک مراجعه نماید و ابتداً شکواییه ای مبنی بر ترک انفاق تنظیم و پس از ابطال تمبر (هزینه تمبر 10 الی 30 هزار تومان است با منضمات) به دایره ارجاع دادسرا و پس از انجام تحقیقات در کلانتری حکم به مجازات زوج داده می شود.

با توجه به دشواری مسیر کیفری پیشنهاد میشود از وکلای مجرب دادستانان آبادگر شهر بهره مند شوید